ΣΤΑΣΙΣ - PART 2

6o «OPEN NIGHTS FESTIVAL» ΜΕΡΟΣ 2

6o «OPEN NIGHTS FESTIVAL» Part 2

ΠΑΡΑ-ΣΤΑΣΕΙΣ ως τελικός φετινός προορισμός

χορός, προβολές, performanceς, digital interactive projects, workshops

6o Φεστιβάλ OPEN NIGHTS

Το δια-καλλιτεχνικό φεστιβάλ OPEN NIGHTS επιστρέφει πιο διαδραστικό από ποτέ, με προβολές, παραστάσεις χορού, performances, digital projects και εργαστήρια.

Μετά από μια περίοδο προσαρμοστικότητας και αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και διεξαγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων αλλά και ψυχαγωγίας, το φεστιβάλ OPEN NIGHTS με θέμα τη ΣΤΑΣΗ, καλεί την πόλη της Λάρισας στην τελευταία στάση του μέσα στο 2021, σε πολλές ανοικτές ΠΑΡΑ-ΣΤΑΣΕΙΣ.

Τον φετινό Ιούνιο, στο πρώτο μέρος του 6ου φεστιβάλ, η πόλη μεταμορφώθηκε σε μια μεγάλη γκαλερί όπου οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τη Λάρισα, την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιούργησαν και συνομίλησαν με κοινό θέμα τη Στάση. Στάση λεωφορείου, στάση του σώματος αλλά και στάση ζωής. Στάση ως συνθετικό της αντίστασης και της επανάστασης. Στάση για σκέψη, στοχασμό και τη δημιουργία νέων τρόπων ύπαρξης.

Στο δεύτερο μέρος του, το φεστιβάλ συνεχίζει να εμπνέεται από το θέμα της Στάσης και δίνει έμφαση στη ζωντανή παράσταση performance και ειδικά στον αυτοσχεδιασμό ως αυτόνομη σκηνική παρουσίαση.

Έτσι, από το Σάββατο 13 έως την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, γίνεται και πάλι μέρος της πόλης και η πόλη μέρος του φεστιβάλ. Βάση του θα είναι ο Μύλος του Παππά και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, όπου για πρώτη φορά, το φεστιβάλ κάνει ΣΤΑΣΗ, για να συνδέσει τη σύγχρονη τέχνη με τη λαογραφία και παράδοση.

Το φεστιβάλ OPEN NIGHTS διοργανώνεται από την ομάδα χορού OFF ART - Σκηνικές Παρουσίες και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με πληθώρα φορέων της πόλης, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δράσεων

Είσοδος ελεύθερη   

Μύλος του Παππά

13-21 Νοεμβρίου 2021, Ισόγειος εκθεσιακός χώρος

18:00-22:30 Προβολές video

2 νέες παραγωγές του φεστιβάλ που ξεκίνησαν τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκαν τώρα:

anamnesis: Ευαγγελία Λιουσιώτη (Αθήνα), μουσική: Κωσταντής Παπακωνσταντίνου

Δυο γυναίκες μαζί με τα στοιχεία του περιβάλλοντος ως κινητήρια δύναμη μπλέκονται και αρχίζει η δική τους στιγμή επανά-στασης. Ένα ταξίδι, ένα αίσθημα αυτογνωσίας & αυτοδυνάμωσης.

where is my body: Κορνηλία Χριστοδούλου (Αθήνα), Μουσικός: Ζήσης Μεζίλης

Πού βρίσκεται το αναλογικό σώμα μέσα στην νέα καθημερινότητα ψηφιοποίησής του; Μια video παραγωγή, μια στάση, μια παύση του σώματος μπροστά στην κάμερα, κατά την οποία το αναλογικό σώμα συναντά την ψηφιακή προβολή του.

ENNUI?/ ΑΝΙΑ?; Παρουσίαση του online διαδραστικού έργου της εικαστικού Stephanie Maier (Γερμανία)

Στην περίοδο του #metoo, που οι λέξεις σεξισμός, ανισότητα μεταξύ φύλων, στερεότυπα, ρόλοι, ηχούν όλο και περισσότερο στα αυτιά μας καθημερινά και μας εθιστούν την προσοχή, η Γερμανίδα εικαστικός, Stephanie Maier, μας καλεί να δημιουργήσουμε καλλιτεχνικά πάνω σε μια λέξη που θα επιλέξουμε και μας εκφράζει, σχετικά με τα στερεότυπα των ρόλων των φύλων, ειδικά κατά την περίοδο του εγκλεισμού. 

Σάββατο 13/11

20:00

Μύλος του Παππά, 2ος όροφος

Παράσταση: ΣYΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ, ΤΕΧΝΕΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Die Wolke art group (Θεσσαλονίκη)  

Δtopia

Το έργο ξεκίνησε τη διαδρομή του σαν commission από το φεστιβάλ Buffer Fringe της Λευκωσίας, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στο Burning Man, το Soundance Berlin, το TIEMF, και άλλα. Με θέμα τη λέξη “displacement”, χρησιμοποιεί αισθητήρες στο σώμα της performer για να επηρεάζει σε πραγματικό χρόνο την ηχητική αναπαραγωγή αποσπασμάτων από συνεντεύξεις καλλιτεχνών πάνω στο θεματικό υλικό. Περισσότερα: die-wolke.org/dtopia

Συμμετέχουν: Δροσιά Τριαντάκη, Dani Joss

Planes/Knees

Η νέα διαδραστική performance της Die Wolke βασίζεται στην ιδέα των βαθμών ελευθερίας που προσφέρει ένα δισδιάστατο επίπεδο, και το πώς παρεμβάσεις από μια τρίτη χωρική διάσταση φαίνονται ακατανόητες από την επιφάνεια. Με χρήση μεταλλικών ηχητικών πηγών, διαμορφωμένων από αισθητήρες κίνησης, τα ηχητικά τοπία ορίζουν τον νοητό χώρο της επιτέλεσης, ενώ από την οπτική γωνία του κοινού γίνονται αντιληπτά ρωγμές, κενά, και ατέλειες. Περισσότερα: die-wolke.org/dtopia

Συμμετέχουν: Ιωάννα Παλαμήδους, Dani Joss

Κυριακή 14/11

20:00

Μύλος του Παππά, 2ος όροφος

Παράσταση: impro jam - μια ανοιχτή συνάντηση με χορευτές, μουσικούς, αφηγητές και θεατές σε πειραματικούς δρόμους αναζήτησης.

Τα impro jam sessions είναι δημιουργικές συναντήσεις καλλιτεχνών παραστατικών τεχνών, κυρίως χορευτών και μουσικών (επαγγελματιών, ερασιτεχνών, σπουδαστών) με ερευνητικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, πειραματικό, διαδραστικό χαρακτήρα.

Αυτές οι συναντήσεις θα έχουν τη μορφή παράστασης χωρίς προσχεδιασμένο ή προβαρισμένο υλικό, μια που η ουσία της έρευνας είναι η αυθόρμητη συνύπαρξη. Προκειμένου να γίνει μια εισαγωγή στο αντικείμενο του αυτοσχεδιασμού και της άμεσης σύνθεσης, θα υπάρξει ένα workshop πριν το impro jam, όπου οι εισηγητές θα παρουσιάσουν εργαλεία και τρόπους προσέγγισης τους.

Συντονιστές: Δανάη Χριστακάκου, Αποστόλης Γιάγκος

Καλεσμένοι Καλλιτέχνες: Δροσιά Τριαντάκη & Dani Joss (Die Wolke art group)

Χορεύουν: Χλόη Αλιγιάννη, Δέσποινα Καπουλίτσα, Σόνια Ντόβα, Έλενα Πέτκου, Ρούλα Καραφέρη και πολλοί άλλοι.

Δευτέρα 15/11

20:00

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας , Ισόγειος χώρος

Ξενάγηση: για ενήλικες στην περιοδική έκθεση ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ '21 ΘΕΣΣΑΛΙΑ του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Για προ-κράτηση θέσεων: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, 2410239446

Τετάρτη  17/11

20:00

Μύλος του Παππά, 2ος όροφος

Παράσταση: DUCK. Μύθοι και Ιστορίες ζωής σε οικονομικό πόλεμο.

Μπορεί η κρίση να γεννήσει τους δικούς της μύθους; Τις δικές της εικόνες; Επαναστατικούς θούριους ή αστείες ιστορίες; Τι χρώμα έχει η ανεργία; Χρυσό ή μαύρο; Μήπως η κρίση είναι μια πάπια; Μήπως την βγάλει καθαρή όποιος κάνει την πάπια; Η παράσταση διηγείται παραμύθια, μύθους κι αληθινές ιστορίες ζωής μέσα στον παραλογισμό του οικονομικού πολέμου Ήρωες αυτών των αληθινών παραμυθιών είναι μια καθηγήτρια, ένας άνεργος, μια πολύτεκνη, μαύρες γραμμές, άσπρα τετράγωνα, ένας χωρισμένος πατέρας, δύο παιδάκια μεταναστών, ένας ψυχολόγος, πολύχρωμες παλλόμενες κηλίδες, αφεντικά και προσωπάρχες, τα ΜΑΤ, το Facebook, σκιές, το χρυσό χρώμα, ένα λιοντάρι, η Ακρόπολη, το φεγγάρι και φυσικά μια πάπια.

Αφήγηση: Στέλιος Πελασγός (Βόλος)

Εικαστική επιμέλεια & διαδραστικό animation: Αλέξανδρος Ψυχούλης

Πέμπτη 18/11

20:00

Μύλος του Παππά, 2ος όροφος

Προβολή: Thessaloniki Cinedance International (TCI). Μια επιλογή έργων σύγχρονου χορού επί της οθόνης απ' όλον τον κόσμο.

  • My Own Worst Enemy, Harrie Verbeek, Jelena Kostić (6:12), Netherlands, 2020
  • Still Life Ryan Renshaw (14:57), Australia, 2021
  • Pain.Ballet | Police Drones Sergey Ilin, Igor Sharoyko (4:52), Russia, 2020
  • The Circadian Cycle Garry Stewart, Australian Dance Theatre (16:11), Australia, 2019
  • 2020 Katya Telegina (5:00), Russia, 2021
  • экзальтация / Exaltation Sam Asaert (12:20), Belgium, 2021

Το Thessaloniki Cinedance International, γνωστό και ως TCI, είναι ανεξάρτητο φεστιβάλ που προβάλει ταινίες σύγχρονου χορού από όλον τον κόσμο. Αυτή η προβολή φέρνει 6 διακεκριμένα έργα από την επίσημη επιλογή της 4ης χρονιάς του στην oθόνη του φεστιβάλ Open Nights στη Λάρισα. Το TCI παρουσιάζει κάθε χρόνο καινοτόμες ιδέες πάνω στους τρόπους που το διαρκώς εξελισσόμενο κινηματογραφικό μέσο μπορεί να χρησιμοποιήσει το χορό, ή, αντίστοιχα, πάνω στην χρήση της απόκτησης εικόνας από τους χορογράφους και performers, προς μια επέκταση της γλώσσας αυτού του καλλιτεχνικού crossover. 

Παρασκευή 19/11

19:30

Μύλος του Παππά, 2ος όροφος, Studio

Performance χορού:Protest as/in Performance” Stephanie  Felber (Γερμανία)

Το «Protest as / in Performance» είναι μια έρευνα / ανα-παράσταση εικονογραφίας από πολιτικές αντιστάσεις των τελευταίων 5 ετών (βασισμένη σε μια συλλογή γνωστών εικόνων καθώς και ήχων διαμαρτυριών), που αμφισβητεί τη σχέση μεταξύ τέχνης, διαμαρτυρίας και παράστασης.

20:00

Μύλος του Παππά, 2ος όροφος, Αμφιθέατρο

Διάλεξη performance: Αποχαιρετισμοί Χριστιάνα Γαλανοπούλου (Αθήνα)

Από Κοιμωμένη σε Κοιμωμένη και από αποχαιρετισμό σε αποχαιρετισμό, η Χριστιάνα Γαλανοπούλου υφαίνει μια αφήγηση για τη ζωή, το επέκεινα και το εσαεί. 

Σάββατο 20/11

19:30

Μύλος του Παππά, 2ο ς όροφος

Masterclass: Felber Stephanie (Γερμανία) χορογράφος/videographer

Η καλεσμένη χορογράφος/καλλιτέχνης video μοιράζεται μαζί μας νέους τρόπους προσέγγισης χορογραφίας.

20:00

Παράσταση: impro jam - μια ανοιχτή συνάντηση με χορευτές, μουσικούς, αφηγητές και θεατές σε πειραματικούς δρόμους αναζήτησης.

Τα impro jam sessions είναι δημιουργικές συναντήσεις καλλιτεχνών παραστατικών τεχνών, κυρίως χορευτών και μουσικών (επαγγελματιών, ερασιτεχνών, σπουδαστών) με ερευνητικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, πειραματικό, διαδραστικό χαρακτήρα.

Αυτές οι συναντήσεις θα έχουν τη μορφή παράστασης χωρίς προσχεδιασμένο ή προβαρισμένο υλικό, μια που η ουσία της έρευνας είναι η αυθόρμητη συνύπαρξη. Προκειμένου να γίνει μια εισαγωγή στο αντικείμενο του αυτοσχεδιασμού και της άμεσης σύνθεσης, θα υπάρξει ένα workshop πριν το impro jam, όπου οι εισηγητές θα παρουσιάσουν εργαλεία και τρόπους προσέγγισης τους.

Συντονιστές: Δανάη Χριστακάκου, Αποστόλης Γιαγκος

Καλεσμένοι: Stephanie Felber, Στέλιος Πελασγός

Χορεύουν: Νατάσσα Αραμπατζή, Δανάη Χριστακάκου, Έλενα Πέτκου, Ρούλα Καραφέρη, Βασιλική Σαγώνα, Ρούλα Πίκουλα και πολλοί άλλοι. 

Κυριακή 21/11

20:00

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας  1ος όροφος - εκθεσιακός χώρος

Παράσταση: Blueprints (Πρεμιέρα)

Μια σύγχρονη πειραματική δράση χορού αποτέλεσμα έρευνας πάνω στα Θεσσαλικά παραμύθια, που εστιάζει στον ρόλο της γυναίκας σε αυτά, αλλά και στο γυναικείο σώμα, ως πεδίο ατέρμονων παρεμβάσεων μα και δυνατοτήτων.

Τρεις γυναίκες, δύο χορεύτριες-ερμηνεύτριες, μία συνθέτρια-τραγουδίστρια και ένας ιστορητής σε μια σύγχρονη πειραματική δράση.

Ιδέα-Σκηνοθεσία –Χορογραφία: Ρούλα Καραφέρη

Παραγωγή: Ομάδα χοροθεάτρου OFF ART

Με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

Για προ-κράτηση θέσεων: Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Λάρισας, 2410614449 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες: 10πμ-1μμ)

Workshops, classes

Μύλος του Παππά 2ος/3ος όροφος

Σάββατο 13/11

11:00-12:30  open class: Δανάη Χριστακάκου

Το μάθημα βασίζεται στη φιλοσοφία των τεχνικών release. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνείδησης του σώματος και στην εύρεση κινήτρου στο χορό. Δίνεται έμφαση στη σωστή μηχανική του σώματος έτσι ώστε να επιτευχθεί οργανική και ασφαλής κίνηση, να αποτραπούν οι περιορισμοί και να υπάρξει προσαρμογή στη μοναδικότητα του σώματος του καθενός. Εξερευνώνται οι ποιότητες κίνησης και ενθαρρύνεται η ανακάλυψη του προσωπικού κινητικού χαρακτήρα. Το μάθημα περιλαμβάνει προθέρμανση/ενδυνάμωση, ένα τεχνικό μέρος όπου διδάσκονται χορευτικοί συνδυασμοί, αυτοσχεδιαστική εξερεύνηση και φυσικά χαλάρωση.

Για κράτηση θέσης 📧 offartdance@gmail.com 📞 6957502124

 

Κυριακή 14/11:

11:00-12:30 open class: Δροσιά Τριαντάκη

To μάθημα εστιάζει στην ποιότητα της κίνησης και το σωματικό ρυθμό όπως σχετίζονται με τη μουσική. Το πρόγραμμα βασίζεται σε σπειροειδείς φόρμες, στην αναπνοή, στην προσέγγιση του επιπέδου του εδάφους, και τη συνέχεια στην κίνηση. Τα μαθήματα βασίζονται στη τεχνική και μεθοδολογία του πανεπιστημίου Folkwang Universität der Kunst Pina Bausch του Essen της Γερμανίας.

Για κράτηση θέσης 📧 offartdance@gmail.com 📞 6957502124

12:30- 15:00 workshop impro jam

Τα impro jam sessions είναι δημιουργικές συναντήσεις καλλιτεχνών παραστατικών τεχνών, κυρίως χορευτών και μουσικών (επαγγελματιών, ερασιτεχνών, σπουδαστών) με ερευνητικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, πειραματικό, διαδραστικό χαρακτήρα.

Συντονιστές: Δανάη Χριστακάκου, Αποστόλης Γιάγκος

Καλεσμένοι: Δροσιά Τριαντάκη & Dani Joss (Die Wolke art group)

Για δήλωση συμμετοχής 📧 opennightsfestival@gmail.com 📞 6936896471

Τρίτη 16/11:

19:00-22.00 ανοιχτά εργαστήρια της ομάδας off art (είσοδος ελεύθερη)
19:00 – 19:45 Ενδυνάμωση Χορού
20:00 – 20:45 Εισαγωγή στην Performance
21:00 – 22:00 Εισαγωγή στη Χοροθεραπεία

Για δήλωση συμμετοχής 📧 offartdance@gmail.com 📞 6932853971

Σάββατο 20/11:

11:00-12:30 open class: Felber Stephanie

Μάθημα Τεχνικής Σύγχρονου χορού από την freelance σκηνή χορού του Μονάχου.

Για κράτηση θέσης 📧 offartdance@gmail.com 📞 6957502124

12:30- 15:00   workshop impro jam

Τα impro jam sessions είναι δημιουργικές συναντήσεις καλλιτεχνών παραστατικών τεχνών, κυρίως χορευτών και μουσικών (επαγγελματιών, ερασιτεχνών, σπουδαστών) με ερευνητικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, πειραματικό, διαδραστικό χαρακτήρα.

Συντονιστές: Δανάη Χριστακάκου, Αποστόλης Γιαγκος
Καλεσμένοι: Stephanie Felber, Στέλιος Πελασγός

Για δήλωση συμμετοχής 📧 opennightsfestival@gmail.com 📞 6936896471

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Concept-Υλοποίηση-καλλιτεχνική διεύθυνση: Ρούλα Καραφέρη
Σύμβουλος επικοινωνίας/ παραγωγής: Βασιλική Σαγώνα
Τεχνική υποστήριξη: Γρηγόρης Καραφέρης, Νίκος Ντούλας
Video: Γωγώ Ταμπάκη, Σωτήρης Παππάς
Φωτογραφία: Γιώργος Καλκανίδης
Γραφιστικά: Γιάννης Μαρκάτος
Παραγωγή: OFF ART- σκηνικές παρουσίες
Βοηθοί παραγωγής: Στέλλα Μπαλδώκα, Σάκης Γκαλτέμης, Μάχη Αγγελούλη

Σε όλους τους χώρους δράσεων του ΟPEN NIGHTS λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid, όπως ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές.

Για περισσότερες λεπτομέρειες ακολουθείστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/Open.Nights.Off.Art/
https://www.instagram.com/opennightsfestival/