(σ)ΤΡΟΦΗ

2o «OPEN NIGHTS FESTIVAL»

Το 2ο OPEN NIGHTS Φεστιβάλ της  ομάδας χορού Off Art και της Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, παρουσιάστηκε στις   6-29 Ιανουαρίου 2017στον ισόγειο χώρο του Δημοτικού θεάτρου ΟΥΗΛ στην Λάρισα

Το θέμα ήτσν η τροφή και ο τίτλο (Σ)τροφή.

Η τροφή είτε αυτή είναι πνευματική, είτε ανάγκη του σώματος να ανταπεξέλθει στο δεδομένο της ζωής, αποτελούν κατευθύνσεις του θέματος που επιδέχονται περαιτέρω ερμηνείες. Αυτές οι διαφορετικές ερμηνείες και προσεγγίσεις, είναι και οι αφορμή για την πολυεπίπεδη συζήτηση που ανοίξαμε τόσο με τους καλλιτέχνες και τους θεωρητικούς όσο και  το ίδιο το κοινό.

Έτσι το θέμα της τροφής προσεγγίζεται σε διαφορετικά πεδία, όπως στη θεωρία, στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στις σκηνικές παραστατικές τέχνες, στον κινηματογράφο, στις εικαστικές σωματικές τέχνες (περφόρμανς, ή δράσεις), στο θέατρο, τον χορό και βεβαίως στα εικαστικά έργα,  εγκαταστάσεις και τα περιβάλλοντα.

Στην έκθεση πήραν μέρος οι εικαστικοί:

Zeger Reyers (Χάγη, Ολλανδία),  Ingrid Jablonka (Μόναχο, Γερμανία), Βαγγέλης Βλαχοδήμος, Ζωή Ζηπέλα, Χριστίνα Τζιουβάρα, Αντώνης Καρακωνσταντάκης, Άννα Αραμπατζή, Έλλη Κυριαζή,  Λία Σταμοπούλου (Αθήνα), Νίκος Κωνσταντόγλου, Βαγγέλης Αντωνόπουλος

Performances- παραστάσεις

 • Performances από την ομάδα OFF ART με τους : Ελένη Καφφέ (χορός) Μενέλαος Τζαφέτας (hang drum), Θεοδώρα Αραμπατζή (χορός)

Οι παραπάνω Performances επαναλήφθηκαν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ παράλληλα με άλλες δράσεις.

 • «Βus Kαι» ένας θίασος θεατρικού αυτοσχεδιασμού (improv comedy theater)(Αθήνα)

ο θίασος επινοεί όλο το θεατρικό έργο επί σκηνής εκείνη τη στιγμή. Δύο ηθοποιοί. Αμέτρητοι χαρακτήρες. Ταυτόχρονα!

 • Λογοτεχνική performance- Η OFF ART &  ποιητές και της πόλης σε διάδραση με τα εικαστικά έργα. Οι ποιητές Θάνος Γώγος, Κώστας Λάνταβος και Σωτήρης Παστάκας διαβάζουν ποιήματά τους στον εκθεσιακό χώρο.
 • «ΧΟΝΤΡΗ» ένα χοροθεατρικό σόλο. Χορογραφία: Μαρία Ραπτοτάσιου, χορός: Ρούλα Καραφέρη.

ομάδα Two Parts με διαδραστική ποίηση που «καταλύει τα τείχη εσωστρέφειας του ποιητή και απαλλάσσει το κείμενο από τη σιωπή του»

Η ομάδα TwoParts αποτελείται από τις ποιήτριες Μαρουσώ Αθανασίου και Ηλέκτρα Λαζάρ (Αθήνα)

 • Η θεατρική ομάδα «Φωσφόροι» με το έργο “Το καλτσάκι”, μια παράσταση αφιερωμένη σε όλους αυτούς που επιμένουν να είναι ο εαυτός τους, μέσα σε έναν κόσμο που ζει τον μύθο του…. (Βόλος)
 • «Φιλααναγνωσία» , μαθητές παρουσιάζουν το αγαπημένο τους βιβλίο με καινοτόμους τρόπους και την χρήση τέχνης και τεχνολογίας.

ένα project με την συνεργασία της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας

 • Vago tedosio- Dance Singularity, μια μουσική /εικαστική performance που καταργεί τις παραδοσιακές αισθητικές αντιλήψεις στη τέχνη.
 • Ομάδα χορού BelleVille της χορογράφου Ελ. Πλιακοστάθη με το έργο «όριο θραύσης» (Αθήνα)
 • Ομάδα Α43, “(Σ)το τραπέζι” η κίνηση που υπάρχει γύρω από τις συμπεριφορές, τους ρόλους, τις καταστάσεις που δημιουργούνται γύρω από ένα τραπέζι για φαγητό.

Μια νεοσύστατη ομάδα χορού (Αθήνα)

 • a Tavola Luciano Nuzzolese- Γιάννης Πολύζος,. Στη Λάρισα κάνανε  πρεμιέρα της καινούργιας τους παραγωγής

Διαλέξεις /συζητήσεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο Σύλλογος Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, θα παρουσιάσουν την επίδραση της διατροφής στον ελληνικό πολιτισμό.

Το θέμα θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες: α) Μεσογειακή διατροφή και ελληνικός πολιτισμός, β) Διατροφή και πολιτισμός μέσα από τα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, γ) Πολιτισμικά φαινόμενα που αναδεικνύονται μέσα από ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας, που σχετίζονται με τη διατροφή και το ελληνικό «τραπέζι» γενικότερα.

Έκθεση προϊόντων
νέοι και δημιουργικοί  τοπικοί παραγωγοί που εμπιστευόμαστε!

Σεμινάρια

 • Σύγχρονου Χορού με την Ελισάβετ Πλιακοστάθη
 • Αυτοσχεδιασμού με την Άννα Απέργη
 • «pocket video»- ή πώς να φτιάχνεις απλά βίντεο με το κινητό! Στον χώρο της έκθεσης. Απευθύνεται σε ηλικίες από 13 χρονών

Λογοτεχνία

 • Παρουσίαση του 7ου τεύχους του λογοτεχνικού περιοδικού θράκα από τον Θάνο Γώγο και τον Θωμά Ψύρρα Ανοιχτή συζήτηση : Λογοτεχνικές εκδηλώσεις- Εναλλακτικές μορφές , νέες προσεγγίσεις.
 • Anti narrative- μία λογοτεχνική performance, που συνδυάζει τη ζωντανή συγγραφή μέσω διαδικτύου με μία ταυτόχρονη διάδραση με το κοινό. Στην performance συμμετέχουν είτε ζωντανά είτε μέσω διαδικτύου πεζογράφoι και ποιητές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Screenings

Προβολή της ταινίας του  Έκτορα Λυγίζου :"Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού", παρουσία του σκηνοθέτη.